Vragen en Antwoorden

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en natuurlijk de antwoorden hierop. Heb je een vraag en staat hij niet op deze pagina? Stuur dan een email naar één van de bestuursleden en wij doen ons best om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Klik op een vraag om het bijbehorende antwoord te bekijken.

Vragen en Antwoorden


Hoe kan ik het beste vogels aanschaffen ?
Voor er vogels aangeschaft worden kan men het beste in de omgeving vogelliefhebbers en vogeltentoonstellingen bezoeken. Dit zijn de gelegenheden bij uitstek om kennis op te doen over het houden en verzorgen van de vogels.


Waar moet ik op letten bij de aanschaf van vogels?
Bij de aanschaf van vogels moet men op het volgende letten : Gezonde vogels hebben gladde veren en zien er levenslustig uit en kijken helder uit de oogjes. Een zieke vogel  zit meestal als een zielig hoopje veren in een hoekje en heeft vaak de kop onder een van de vleugels gestoken. Neem het liefst een ervaren vogelliefhebber  mee bij de aanschaf van vogels.


Wat zijn de vereisten om te kweken  met vogels ?

 1. Een koppeltje dat elkaar goed accepteert en in broedconditie verkeert
 2. Afzondering van de vogels in hun eigen broedkooi of voliere
 3. Geschikte nestgelegenheid/nestmateriaal beden, zoals dichte begroeing, nestkastjes,  nestplatforms  en nestkommen of mandjes.  Let op dit verschilt per vogelsoort.

Waarom zingt mijn kanarie niet meer ?
Door middel van het zingen bakent een mannetje zijn territorium af. Zo trekt hij de vrouwtjes aan tijdens de broed periode, terwijl hij tegelijkertijd concurrenten uitdaagt of verjaagt. Enkele factoren die de zang ook beinvloeden zijn  oa   de lengte van het daglicht, kanaries stoppen bijvoorbeeld ook met zingen tijdens de ruiperiode, na het ruien moet Uw kanarie weer gaan zingen als het goed is.


Wat zijn typische ziektesymptonen ?

 1. de veren staan vaak uit
 2. de vogel maakt een duffe indruk
 3. de vogel slaapt vaak op twee pootjes ipv op een pootje
 4. de vogel heeft vaak geen eetlust
 5. de oogjes zijn vaak gesloten
 6. de uitwerpselen zien er anders uit, vaak is dat groenachtig
 7. de vogel vliegt niet graag op, zelfs niet als hij benaderd wordt

Hoe komen ziektes in een groep vogels terecht ?

 1. Bedorven voer:  dit is een belangrijke voedingsbodem voor bacterien en schimmels. vers voer, zoals eivoer en  gekiemde zaden kunnen byzonder bederfelijk zijn vooral bij warm weer.
 2. Wilde vogels; Voer in de voliere trekt wilde vogels aan. Hun ontlasting kan gevaarlijk zijn voor uw vogels.
 3. Kaagdieren:  muizen en ratten kunnen indien zij uw voliere binnendringen het voer en water besmetten. Zij moeten direkt uitgeschakeld worden met een diervriendelijke val die niet gevaarlijk is voor uw vogels.
 4. Vervuilde voerbakjes en automaten: deze vormen een andere bron van besmetting. Regelmatig schoonmaken helpt ziektes voorkomen.

Hoe ziet een gezondheids checklist er uit ?

 1. Vogels moeten strak in hun veren zitten,geen kale plekken hebben, kale  plekken kunnen op  wijzen op veerplukken of op virusziektes
 2. Veren rond de coaca moeten schoon zijn. verkleuringen duiden meestal op een spijsverteringsprobleem, en de ontlasting moet goed gevormd zijn, behalve bij  (bij nectareters (waterig)
 3. Ogen moeten schoon en helder zijn
 4. De snavel moet geen afwijkingen vertonen
 5. Alle tenen moeten aanwezig zijn en er mogen geen zwellingen zijn
 6. Het borstbeen moet aan beide kanten goed met spieren bedekt zijn

Wat zijn de typische gevaren voor een vogel in huis ?

 1. Open ramen, sluit deze en dek ze af met een vitrage of iets dergelijks, anders vliegen uw vogels er tegenaan.
 2. Giftige planten. een groot aantal populaire planten (vingerplant – kerstster) kan vergiftiging veroorzaken  als de vogels ervan eten  bijv vingerplant. Cactussen zijn gevaarlijk vanwege hun scherpe stekels.
 3. Vuur, open vuur is altijd gevaarlijk, ook kaarsen doof  ze.
 4. Niet afgedekte aqarium, een vogel die erin valt kan verdrinken, hij kan ook gevaarlijke bacterien binnen krijgen als hij van het water drinkt.

Wat zijn de minimale maten van een broedkooi ?

 1. Kanaries: minstens 45 cm lang, 40 cm hoog en 35 cm diep voor vorm en postuur kanaries is dit 60 x 50 x 60 cm.
 2. Grasparkieten: 65 x50 x 65 cm.
 3. Tropische vogels (ter grote van een zebravink) 50 x50 x35 cm

Waarom hebben vogesl verschillende soorten zaad nodig ?
Ze heben deze nodig on in staat te zijn het lichaam in top conditie te houden en ook als bron van energie. Niet alle zaden zijn even rijk aan koolhydraten, eiwitten, mineralen, vetten en vitamines. Door de verschillende zaden te mengen krijgt men een voer, dat de genoemde bestandelen in een goede verhouding bevat.  Net als mensen hebben vogels wat afwisseling in voeding nodig.


Hoe moet ik de nagels van een vogel knippen?
Neem de vogel op de rug in de handpalm vast met het pootje tussen duim en wijsvinger. Kijk tegen het licht door de nagel. Bij lichtgekleurde nagels zijn de bloedbuisjes door de hoorn heen zichtbaar. Knip net voor die bloedbuisjes een stukje van de nagel af  met een scherp nagelschaartjes of nageltangetje. Bij donkergekleurde nagels zijn de bloedbuisjes niet goed te zien, knip dus maar een klein stukje nagel af. Mocht het toch mis gaan gebruik dan bloedstelpende  watjes.