Geschiedenis

Italiaanse vogelvanger stond aan wieg van Kanaria

Ondanks haar hoge leeftijd is met het geheugen van Nel Rosa-Bian Roggeveen niets aan de hand. Ze werd 91 jaar geleden in Den Helder geboren en op 15 –jarige leeftijd maakte ze kennis met de tien jaar oudere Giovanni Bian-Rosa uit Italie. Haar latere echtgenoot. Bian Rosa is in de Helderse vogelwereld een bekende naam. Hij richtte op 10 oktober 1935 Vogel Vereninging Kanaria op en stond vijf jaar later aan de wieg van Onze kamerzanger.

geschied1
In haar flatje zijn de enige vogels inmiddels opgezet, want de liefhebberij was altijd iets van ‘Jan’. Iets wat hij had meegenomen uit Italie. Ondanks het feit dat ‘het echtpaar ‘Bian-Rosa’ samen vogels kweekte, was haar inbreng beperkt. Niet dat ze het erg vond. ,,Mij zul je nooit op een foto zien, want ik werkte liever op de achtergrond.”

Officieus is Kanaria de oudste Vogel vereniging van den Helder zoals reeds vemeld en opgericht op 10 October 1935 voor de ‘kanarie-liefhebbers in de Noordkop. Pas in het begin van 1950 schreef de Vereniging zich in bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Kanaria heeft tot haar inschrijving een turbulent bestaan geleid. Eerst scheidde zich op 15 Maart 1940 een aantal mensen zich af en een tweede vereniging werd opgericht. Tijdens de Tweede Wereld oorlog lag de vogelhobby op een oor, maar een halfjaar na de bevrijding op 1 januari 1946 viel de groep onder de kleindier Sport Vereniging Den Helder. en Omstreken.
geschied2
Kanaria telt nu 75 leden uit Den Helder, Texel , Wieringen , Schagen. En omstreken. In de beginjaren werden voornamelijk kanaries gekweekt ‘’ Kleur en zang’’. Nu is een tentoonstelling meer uitgebreid: Postuur kanaries, Tropische vogels, Kromsnavels, Grondvogels enz. Vogelvereniging Kanaria houdt elke 2e dinsdag van de maand een contact avond in het clubgebouw van “Volkstuinen Texelstroom”. Texelstroomlaan 3 Tel 0223-613539.